Osio pureutuu niin eri tekniikoihin kuin osaamiseen ja määräyksiin tämän päivän ja tulevaisuuden mahdollisuuksia valottaen.

eltel

Infraverkkoratkaisujen kansainvälinen osaaja

Eltel suunnittelee, rakentaa ja ylläpitää infraverkkoja. Toimintamme perustuu vankkaan osaamiseen ja kokemukseen eri tekniikoista sähkö-, tele- ja IT-verkkojen alueella. Eltel edistää yhteiskunnan kestävää kehitystä tarjoamalla älykkäitä infraverkkoratkaisuja voimansiirto- ja jakeluverkkoihin, kiinteään ja mobiiliin televiestintään sekä raide- ja tieinfrastruktuuriin.

Eltelin palveluksessa Suomessa työskentelee yli 1800 työntekijää, ja yhtiön liikevaihto on noin 300 miljoonaa euroa. Eltel-konserni on laajentanut toimintaansa Pohjoismaista Baltian maihin, Puolaan, Saksaan ja Iso-Britanniaan. Tavoitteena on infraverkkotoimialan markkinajohtajuus Euroopassa.

Runsaan kymmenen vuoden aikana yritys on tehnyt yli 50 liiketoiminta- tai yritysostoa ja liikevaihto on kasvanut 170 miljoonasta 1,2 miljardiin euroon. Ulkoistukset ja partneruus asiakkaiden kanssa on ollut paras mahdollinen tie kehittää teollisuutta ja Elteliä.

Henkilöstön hyvinvointi ja jatkuva kehittäminen on yksi menestyksemme perustekijöistä. Panostamme siihen ja työturvallisuuteen erityisen paljon.

Asiakkaan asialla

Varsinkin sähköala on otollinen maaperä ulkoistamiselle. Monen yrityksen ei ole ollut enää kannattavaa hoitaa itse sähkö- ja tietoliikenneverkkojen rakentamista, ennakoivaa ylläpitoa ja korjaamista, eli juuri sitä, mikä on Eltelin ydinbisnestä.

– Asiakkaamme ovat halunneet parantaa kustannustehokkuutta, omaa kannattavuuttaan ja verkkojen laatua. Me olemme pystyneet vastaamaan siihen haasteeseen ja tarjoamaan asiakkaille sitä, mitä he ovat halunneet, kertoo Eltel Networks Oy:n toimitusjohtaja Juha Luusua.

Isona yrityksenä Eltel on oman alansa edelläkävijä, joka on vuosien aikana pystynyt tehostamaan omaa toimintaansa.

– Olemme kehittäneet omaa tehokkuuttamme todella paljon. Orgaaninen kasvu on ollut vahvaa ja olemme tehneet hyvää tulosta. Yritys on riittävän iso ja näin ollen pystymme investoimaan kalustoon. Meillä on 900 autoa, jotka pystymme paikantamaan ja käytössämme on tehokkaat sähköiset seurantajärjestelmät. Vaikka työ on fyysistä, niin tieto siirtyy sähköisesti kentältä tietojärjestelmiin, luettelee Luusua tehokkuuden ja menestyksen tekijöitä.

Myrskyt laatumittarina

Myrskyt ovat Eltelille kova näytönpaikka, sillä ne maksavat asiakkaille ja yhteiskunnalle paljon ja niissä mitataan toiminnan laatu. Isona yrityksenä työntekijöitä pystytään siirtämään kauempaa sinne, missä niitä tarvitaan. Tähän mennessä myrskyistä on selvitty hyvin.

Esimerkiksi Tapaninpäivän myrskyssä vuonna 2011 meillä oli 100 miestä valmiudessa ja saimme nopeasti 500 asentajaa lisää korjaustöihin. Myrskyt ovat lähes aina paikallisia ja näin ollen voimme aina kutsua työvoimaa apuun muilta alueilta, selventää Luusua ison yrityksen etua.

Osaamista toimintamalleja monistamalla

Suomi ja Pohjoismaat ovat olleet edelläkävijöitä sähkömarkkinoilla ja telepuolella, mutta esimerkiksi Saksassa ollaan vasta heräämässä alalla. Laajentuessaan Keski-Eurooppaan Eltel on pystynyt viemään Pohjoismaissa hyviksi havaittuja käytäntöjä onnistuneesti myös näille uusille markkinoille.

– Eltelin oppimiskäyrä on nosteessa. Meillä on vahva toimintamalli, joten asiakas tietää, mitä meiltä saa. Vaikka asentajien päivät eivät eroa eri maissa, niin jokaisesta ulkoistamisprosessista opitaan ja näin voidaan kopioida parhaat käytännöt. Ulkoistamisprosesseissa sitoudumme kouluttamaan työntekijät, jotta joka puolella on osaavia ihmisiä, jotka huolehtivat verkon laadusta oltiin sitten Suomessa, Puolassa tai Saksassa, vakuuttaa Luusua.

“Eltel on avainkumppanimme. Meidän tehtävänämme on tarjota laadukasta sähkön- ja lämmönjakelua asiakkaillemme. Olemme ulkoistaneet sähkönjakeluverkkoihin sekä lämpökeskuksiin ja -verkkoihin liittyvät rakennus- ja huoltotyöt Eltelille parantaaksemme kannattavuutta sekä verkkojen laatua.” – Markku Ryymin, toimitusjohtaja/CEO, Loiste Oy konserni