Osiossa kerrotaan eri vaihtoehdoista niin kotimaan kuin ulkomaan liikenteen ja logistiikan palveluiden ja tuotteiden osalta.

logisticar_pekka_raisanen

Tulos tuplaksi osaavalla ostamisella ja tehokkaalla toimitusketjun hallinnalla

Kiristyvässä kilpailutilanteessa yrityksen tulos tehdään yhä enemmän osaavalla ostotoiminnalla, hyvällä varastojen ohjauksella ja toimitusketjun hallinnalla. Kuinka temppu tehdään, sen tietää Logisticar Oy.

Logisticarilla on näkemystä ja kokemusta ostotoimintojen ja toimitusketjujen kehittämisestä yli 30 vuoden ajalta. – Perinteisesti yritysten tulos on tehty myymällä enemmän ja kovempaan hintaan. Tämä tie on nyt kuljettu loppuun, sillä kilpailutilanne määrittää entistä enemmän hintatason, jolla tuotteet, alihankintaosaaminen ja palvelut on kyettävä tarjoamaan asiakkaille. Siksi menestyvät yritykset tekevät tulosta osaavalla ostamisella ja tehokkaalla toimitusketjun hallinnalla, Logisticar Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Räisänen painottaa.

Miksei ostotoimintoja mitata?

Räisäsen mukaan ostotoiminnan osuus teollisuusyritysten liikevaihdosta on noin 65-70 %, kaupan alalla jopa 75-90 %. – Tunnusluvut kertovat ostotoiminnan merkityksestä. Ostot kasvavat koko ajan suhteessa liikevaihtoon, mutta noin 80-prosenttisesti yritysten ostotoiminnoista ja varastojen ohjauksesta puuttuvat selkeät tavoitteet ja mittarit. Miksi näin, sillä huonosti hallitut ostot syövät yrityksen tulosta, mutta järkevällä ja ammattitaitoisella ohjauksella ostotoiminta voidaan muuttaa yrityksen yhdeksi tärkeimmistä tuottavuustekijöistä, Räisänen ihmettelee.

Analysoidaan kipupisteet

Millä lääkkeillä yritys voi pureutua ongelmakohtiin ja lähteä kehittämään toimintatapojaan? – Logisticar-analyysin avulla yritys saa konkreettista tietoa, kuinka paljon ja miten se voi parantaa tulosta kehittämällä ostotoimintaa ja toimitusketjun hallintaa.

Meidän toimintamme ydin on ABC-analyysin hyödyntäminen, joka perustuu 20/80-sääntöön. Sama periaate pätee varastoihin eli tuhannesta nimikkeestä 200 nimikettä tuo 80 % myynnistä. Meidän tehtävämme on kertoa asiakkaalle, miten näitä nimikkeitä ohjataan tehokkaammin ja ostetaan edullisemmin. Analyysin tärkeimpänä tavoitteina on selvittää, paljonko yritys voi säästää rahaa toimitusketjuaan ja henkilöstöään kehittämällä, Räisänen selvittää.

Tehokas työkalu päivittäiseen työhön

Yritysanalyysin jälkeen Logisticarin lääkekaapista löytyy Logisticar-ohjelmisto tilaus-toimitusketjun vaivattoman hallinnan päivittäiseksi työkaluksi. – Logisticar on johdon, tuotannon, oston ja konsultoivan myynnin apuväline yrityksen tuloksen parantamiseen. Se on käyttäjien kehittämä järjestelmä eli takuulla käytännönläheinen ja toimiva. Logisticarissa on valmis huippuraportointi koko henkilöstölle, josta myös yritysjohto saa nappia painamalla kattavat raportit. Valmis raportointi mahdollistaa tavoiteasetannan kaikille toimitusketjun eri osa-alueille ja yritysjohtajat ja muut esimiehet voivat näin siirtyä faktajohtamiseen. Tällä alueella on kaikkein suurin säästöpotentiaali ja todellinen mahdollisuus tehdä tulos tuplaksi, Räisänen toteaa. Teksti: Mia Heiskanen