Esittelyssä kansainvälisen liiketoiminnan palveluita, kumppaneita ja liiketoimintamahdollisuuksia eri markkinoilla.

port_of_lappeenranta

Venäjän läheisyys on Lappeenrannan satamien mahdollisuus

Venäjän rajan läheisyys, logistisesti keskeinen sijainti sujuvien liikenneyhteyksien varrella, vapaa-alueet sekä rajanylitysmahdollisuudet ovat Lappeenrannan satamien kilpailuvaltteja. Satamista vastaava Lappeenranta Free Zone Oy Ltd tarjoaa yrityksille tehokkaita ratkaisuja Venäjän logistiikkaan.

Lappeenranta Free Zonen toimitusjohtaja, satamajohtaja Hannu Lappalainen odottaa varsinkin Mustolan rahtialueelle hyviä aikoja. Mustola on Saimaan vesistön tärkein rahtisatama, joka sijaitsee Saimaan kanavan varrella vajaan kymmenen kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta ja noin 20 kilometrin päässä Venäjän rajalta.

– Venäjän logistinen läheisyys on voimistanut Mustolan satamaa logistiikkakeskuksena. Satama on erittäin hyvä, ja osa siitä on niin kutsuttua vapaa-aluetta. Siellä voidaan varastoida ja käsitellä kappale- ja kulutustavaraa sekä tullaamattomia EU:n ulkopuolisia tavaroita ja pistää sitten eteenpäin esimerkiksi Venäjälle, Lappalainen kertoo.

Turvallisuutta ja toimivia palveluja

Lappeenrannan satamien merkitys kasvaa maantieteellisen kasvun ja uusien palvelujen kautta.

– Valtatie 13:n ympäristö on aktivoitunut valtavasti. Alueella on valtakunnan suurin kalakauppa Disas Fish, ja uudet palvelut kuten Ikea ja Ikano tuovat lisää liikennettä yhdessä Venäjän kaupan kasvun myötä, Lappalainen toteaa tyytyväisenä.

Mustolasta on muotoutunut ”multimodal logistic center”, logistinen hubi, jonka kilpailuvaltteina ovat turvallisuus ja ammattitaito. – Mustolan alueen turvallisuutta on parannettu, sillä Valtatie 13:lla menee 1,2 miljoonaa autoa vuodessa. Venäjän kauppa haluaa käyttää Mustolan vapaa-aluetta turvallisena, vartioituna välivarastointipaikkana, koska Venäjän puolella rajaa vastaavaa aluetta ei tiettävästi ole. Kaupan toimijat sekä Suomen ja Venäjän tulli edellyttävät, että dokumentaatio on ajan tasalla ja hommat hallussa.

Lappalainen kehottaa hyödyntämään lappeenrantalaisten toimijoiden Venäjän kaupan osaamista, kontakteja, juridista tietoa sekä hyviä yhteyksiä Pietariin. – Venäjä on kauppakumppanina oma maailmansa, jossa ei aina voi toimia kuten Suomessa, Lappalainen muistuttaa. Teksti: Eila Aalto