Fokuksessa kiinteistöt ja kaikki niihin liittyvät palvelut ja mahdollisuudet.

helvar_valaistus

Valaistuksen ohjauksella isot säästöt

Valaistuksen älykäs ohjaus  mahdollistaa erilaisten tilojen tai yksittäisessä työpisteessä tarvittavan oikean valon määrän ja laadun juuri tarvittavaksi ajaksi. Valaistuskustannukset pienenevät jopa 80 prosenttia.

Helposti ajatellaan, että siirtyminen led-valaistukseen riittää valaistuksen energiankulutuksen pienentämiseksi.

– Se toki tuo säästöjä, mutta varsinaiset isot euromääräiset hyödyt syntyvät valaistuksen älykkäästä ohjaamisesta ilman että tingitään työviihtyvyydestä tai turvallisuudesta, tietää Helvar Oy:n myyntijohtaja Jukka Riikkula.

– Työpisteiden valaistusta voidaan ohjata automaattisesti liiketunnistimien avulla. Valon määrää säädellään tulevan luonnonvalon ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Näin energiaa ei hukata. Kun työpistettä ei käytetä, sammuu valo.

Valonohjauksen uranuurtaja Helvar aloitti kehitystyön jo 1960-luvulla ja nyt yritys pystyykin tarjoamaan huippuluokan energiatehokkaita komponentteja ja ohjausratkaisuja, joista voidaan rakentaa kaikenkokoisia valaistusjärjeselmiä.

Kannattava investointi

Erilaisten tilojen, esimerkiksi sairaalan tai palvelulaitoksen käytävien valaistustasoa voidaan yöllä laskea ja nostaa automaattisesti normaalitasolle, kun niissä liikutaan.

Investoinnin takaisinmaksuaika valaistuksen uusimisineen on 2-4 vuotta, ohjaustekniikan osalta voidaan puhua jopa kuukausista. Suurimmat asiakkaamme kuukausisäästöt valaistuskuluissa ovat olleet 10 000 euroa kuukaudessa, kertoo Riikkula. Teksti: Maija-Liisa Saksa.

Helvar Oy
• 1921 perustettu kotimainen yritys.
• Liikevaihto n. 90 M€, 95 % vientiä.
• Työntekijöitä 250, joista 150 Suomessa.
• Tehdas ja pääkonttori Karkkilassa, myyntikonttoreita mm. Kiinassa ja Intiassa.
• Tuotteet ja palvelut: valaistuskomponentit valaisinvalmistajille, valaistuksen ohjausratkaisut.