Valottaa niitä runsaslukuisia mahdollisuuksia, joita ICT tarjoaa osana modernin yhteiskunnan yritysten, yhteisöjen ja kuluttajien elämää.

Ixonos

Mobiilisovelluksiin – Muotoilulla erinomainen käyttökokemus

- Mobiilipalvelut ovat mahtava mahdollisuus. Miellyttävien käyttökokemuksien avulla voidaan rakentaa uutta liiketoimintaa, lisätä asiakasuskollisuutta ja aktivoida asiakkaita, korostaa johtaja Teppo Kuisma Ixonos Oyj:stä.

Onnistuneiden mobiilisovellusten rakentaminen alkaa oivaltavista yritysjohtajista. Oivallus liittyy siihen, että kyseessä on uusi, koko liiketoimintaan vaikuttava kanava, jolla voi tehdä rahaa. Kuluttajatrendien ja liiketoiminnan ymmärtäminen yhdistettynä käyttäjäkeskeisiin suunnittelumenetelmiin avaa oven onnistumiselle.

Ixonos on mobiilien sovellusten käyttökokemussuunnittelun edelläkävijä. Kolme vuotta sitten yritykseen perustettiin Ixonos Design -yksikkö. Sen luova johtaja Esa Nettamo korostaa käyttökokemusuunnittelun, palvelumuotoilun ja teknisen toteutuksen jatkuvan yhteistyön tärkeyttä.

Yhdistämme maailmanluokan käyttökokemussuunnittelun ja teknisen huippuosaamisen, joiden avulla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme innovatiivisia ratkaisuja, jotka palvelevat sekä käyttäjien että liiketoiminnan tarpeita. Kun suunnittelun ja teknisen toteutuksen yhteistyö pelaa saumattomasti, säästetään aikaa ja rahaa, korostaa Nettamo. Hän muistuttaakin, että samaan käyttäjäkokemukseen voidaan päästä usealla eri tavalla, mutta toteutuksen hinta voi vaihdella moninkertaisesti.

Muuttaa asiakaskohtaamisen

Kuisman mukaan yrityksissä on jo alettu oivaltaa muotoilun merkitys suunnittelussa. Esimerkiksi hän nostaa Kone Oyj:n, jonka yritysjohto halusi hyödyntää tabletteja markkinoinnissa, jotta myyjät pystyisivät esittelemään arkkitehdeille hissien eri designvaihtoehtoja havainnollisemmin.

Lähtökohtana oli näkemys, että myynnin onnistuminen on kiinni siitä hetkestä, kun arkkitehdin kanssa keskustellaan. Nyt myyjä voi esittelyn lisäksi rakentaa Ixonosin tekemällä sovelluksella paikan päällä uusia vaihtoehtoisia kokonaisuuksia yhdistämällä eri komponentteja.

– Koneessa ymmärrettiin tuolloin, miten mobiilisovelluksen avulla voidaan muuttaa asiakaskohtaaminen, toteaa Kuisma.

Lintuatlas taskussa

Toinen esimerkki uudenlaisesta käyttäjäkokemuksesta on National Geographicille toteutettu Birds of North America -applikaatio, josta tuli heti menestys ainutlaatuisuudessaan. Sen sijaan, että jo olemassa oleva kirja olisi siirretty päivitettynä näköisversiona mobiiliin, kehitettiin aivan uusi käyttäjäkokemus. Lintubongarit voivat nyt sovelluksen avulla kirjata muistiin näkemänsä linnut, liittää mukaan itse ottamiaan kuvia ja videomateriaalia, ilmoittaa havainnoistaan kavereilleen, sekä tunnistaa uusia lintuja helposti erilaisten kriteerien, mm. äänien ja linnun koon avulla jne. Tavoilla, jotka kirjaa selaamalla eivät ole mahdollisia. Näin käyttäjät saavat harrastukseensa täysin uusia ulottuvuuksia, sillä pienen mukana kuljetettavan kirjan sijaan käyttäjällä onkin taskussaan monikanavainen ”lintuatlas”.

– Teollisuus, media ja vähittäiskauppa ovat fokusalueitamme. Näitä yhdistää mobiilien palvelujen alati kasva merkitys.Teemme paljon trendi- ja käyttäjätutkimuksia, joiden myötä meillä on näkemys siitä, mitkä asiat toimivat lähivuosina ja mistä uudet haasteet ja mahdollisuudet löytyvät, kertoo Kuisma.

On selvää, että sovelluksen julkaiseminen ei ole automaattinen tie onneen, kuten monet yritykset ovat jo huomanneet. Mobiilipalveluja tulee käyttää osana kokonaisvaltaista palvelukokemusta luomaan uusia innovatiivisia tapoja hyödyntää kuluttajien muuttuvia käyttäytymismalleja. Teksti: Maija-Liisa Saksa