Löydä oikeat ratkaisut ja tekijät muuttuvassa energiatuotannon maailmassa.

greenled

Älykäs valaistus tuo tulosta

Valaistuksella on väliä monessa mielessä. Perinteisesti toteutettuna sen osuus kiinteistön energiankulutuksesta voi olla hyvinkin merkittävä. Lisäksi valaistus vaikuttaa niin työhyvinvointiin kuin työn tuottavuuteen. Silti moni suomalainen tekee työtä vanhentuneiden valaistusratkaisuiden varassa.

Niin kutsuttu älykäs valaistus voi tuoda oikein toteutettuna huomattavia kustannussäästöjä ja muita hyötyjä parantuneen työympäristön tai asiakaskokemuksen muodossa. Älykäs valaistus koostuu kolmesta osa-alueesta: uudesta tekniikasta, laadukkaasta optiikasta ja suunnittelusta sekä valaistuksen ohjauksesta ja seurannasta.

– Tulevaisuudessa ihmiset eivät painele valokytkimiä, vaan valaistus säätelee itse itseään. Jo nyt on mahdollista, että valaistus huomioi ihmisten liikkeen, päivänvalon ja esimerkiksi eri tiloissa tehtävät toiminnot ja muuttuu sen mukaisesti, kertoo valaistusasiantuntija Vesa Vähänen suomalaisesta älykkäitä led-valaistusratkaisuja toimittavasta Greenled Oy:stä.

Automaation avulla esimerkiksi myymälätilassa valaistus voi seurata hyllyjen välissä kulkevaa kuluttajaa niin, että valon määrä on optimaalinen siellä, missä hän kulloinkin kulkee. Muualla valaistus on himmeämpi.

– Suomessa valaistuksen vaikutusta ostokokemukseen ei toistaiseksi ole osattu hyödyntää kovin laajasti, Vähänen sanoo.

Kustannukset voidaan kattaa säästöillä

Valon merkitys on suuri myymälöiden lisäksi esimerkiksi teollisuudessa ja toimistotyössä. Työtilojen valaistusta säätelevät standardit, joiden tarkoitus on lisätä työturvallisuutta. Lisäksi valaistus vaikuttaa työhyvinvointiin.

– Dynaaminen valaistus eli valon optimaalinen sävy vaikuttaa todistetusti suoraan myös tuottavuuteen, huomauttaa Vähänen.

Greenled on vastannut monien vaativien kohteiden valaistuksesta jäähalleista kauppakeskuksiin ja teollisuuden tiloihin. Nyt markkinoille on tulossa innovatiivinen Alfa-toimistovalaisinsarja, joka sopii erinomaisesti toimistoihin, kouluihin, sairaaloihin ja muihin vastaaviin tiloihin.

Laadukkaan valaisimen osuus syntyvästä energiansäästöstä on jopa 50 prosenttia. Ei siis ole ihan sama, millaisilla tuotteilla valaistus toteutetaan, Vähänen huomauttaa.

Greenled Smart Lighting -konseptissa on huomioitu kaikki älykkään valaistuksen osa-alueet sekä asiakkaalle sopivin rahoitusvaihtoehto.

– Laadukkaat led-valaisimet yhdistettynä älykkääseen ohjaukseen ja suunnitteluun säästävät energiaa ja siten kiinteistön ylläpitokustannuksia. Greenled voi toteuttaa valaistuksen uusimisen niin, että kustannukset katetaan syntyvillä säästöillä, Vähänen valottaa.

Kestävän kehityksen kannattaja

Greenled on erikoistunut asiakkaiden liiketoimintaa tukevien ja energiatehokkaiden valaistusratkaisujen toimittamiseen. Kestävä kehitys on koko liiketoiminnan kantava ajatus.

Yhtenä osoituksena tästä Greenled siirsi vuonna 2013 tuotantoaan takaisin Suomeen. Tuotannon siirto paransi yrityksen kustannustehokkuutta sekä tuotteiden laadunvalvontaa ja toimitusvarmuutta.

Tuotanto on hajautettu kotimaassa toimivien kumppanien tuotantoympäristöihin, joissa hyödynnetään jo olemassa olevia resursseja.

– Tämä konsepti takaa meille joustavan ja skaalautuvan toimitusprosessin. Suomalaisena toimittajana Greenled on luotettava valinta, joka pystyy toimittamaan vaativatkin valaistusratkaisut järkevässä aikataulussa hyvin erilaisiin kohteisiin, Vähänen toteaa.

Teksti: Hanna Nordgren